Verontrustend beeld van China! Onze toekomst?
We hebben weer een unieke documentaire voor je in petto en uiteraard Nederlands ondertiteld. China, Surveillance State or Way of the Future laat zien hoe China de corona crisis – net als Nederland en alle andere landen – aanwend om de hang naar volledige controle over haar bevolking te vervolmaken. En het gekke is…de Chinezen – net als de vele Nederlanders – die vinden dat prima. Want het is allemaal makkelijk, veilig en maar voor heel even.
Huawei
Maar onderzoekers kwamen erachter dat camera’s in China zelfs etnisch kunnen profileren en daarmee Oeigoeren kunnen herkennen en criminaliseren als een potentieel gevaar…het zogenaamde predictive policing. En ja…als het kan…waarom zou het dan niet gebruiken…en als je daarmee het land veiliger kunt maken…dan is dat toch fijn?” opent programmamaker Flavio Pasquino de inleidende promo.
Over de docu:
China bouwt een enorm digitaal bewakingssysteem. De staat verzamelt enorme hoeveelheden gegevens van gewillige burgers: de voordelen zijn praktisch en mensen die zich aan de regels houden, worden beloond. Critici noemen het ‘het meest ambitieuze Orwelliaanse project in de menselijke geschiedenis’. Het digitale bewakingssysteem van China omvat enorme hoeveelheden gegevens die door de staat worden verzameld. In het zogenaamde ‘brein’ van Shanghai hebben de autoriteiten bijvoorbeeld alles in de gaten. Op enorme schermen kunnen ze overschakelen naar een van de ongeveer een miljoen camera’s om erachter te komen wie er achter het stuur in slaap valt, of rommel maakt, of zich niet aan de Coronavirus-voorschriften houdt.
Veiligheid boven vrijheid
“We willen dat mensen zich hier goed voelen, het gevoel hebben dat de stad erg veilig is”, zegt Sheng Dandan, die hielp bij het ontwerpen van het “brein”. Uit enquêtes blijkt dat de meeste Chinezen eerder voordelen dan risico’s zien: als algoritmen elke burger kunnen identificeren aan de hand van hun gezicht, spraak en zelfs de manier waarop ze lopen, hebben degenen die de wet overtreden of zich slecht gedragen geen kans. Het is ongelooflijk handig: een smartphone kan worden gebruikt om vrijwel elke taak uit te voeren, en het spelen volgens de regels leidt tot online kortingen dankzij een sociaal beoordelingssysteem.
Big Data
Dat is wat Big Data zo aantrekkelijk maakt, en niet alleen in China. Maar waar komen de benodigde gegevens vandaan? Wie is de eigenaar en wie mag het gebruiken? De keuze voor de westerse wereld is of ze zich met dergelijke technologie willen bezighouden ten koste van sociale waarden, of ze negeren, zodat anderen over de hele wereld de regels kunnen bepalen.
Wil je op de hoogte blijven van BLCKBX nieuws?