Het China van Xi
Xi Jinping is tien jaar aan de macht in China. Hij krijgt in oktober waarschijnlijk een derde termijn als secretaris-generaal van de Communistische Partij. Dat maakt ook de weg vrij voor een derde termijn als president. Zo lang is de laatste twintig jaar niemand meer aan de macht gebleven. En niets wijst erop dat hij daarna dan wel echt gaat aftreden. Daarmee zou hij zijn hele leven kunnen aanblijven. Hoe ver rijkt de macht van Xi in China en in de rest van de wereld?
De podcast Het China van Xi gaat over de rol die China speelt en wil spelen in een wereld waarin de traditionele machtsverhoudingen aan het verschuiven zijn.
Elisabeth Steinz schetst samen met NOS-correspondenten Sjoerd den Daas en Garrie van Pinxteren, deskundigen en andere betrokken een beeld van het China van Xi.
Trailer
do 29 september 2022Detail
Xi Jinping is tien jaar aan de macht in China. Hij krijgt in oktober waarschijnlijk als eerste leider in de Chinese geschiedenis een derde t …
#1 – 1. Xi Jinping: kleurloos naar de top
do 13 oktober 2022Detail
Xi Jinping een van de machtigste leiders uit de Chinese geschiedenis, misschien zelfs de machtigste leider ter wereld. En als hij het niet i …
#2 – 2. Rijk is goed, maar niet te rijk
do 13 oktober 2022Detail
De excentrieke ondernemer Jack Ma van webwinkel Ali Baba groeide de afgelopen jaren uit tot één van de rijkste en machtigste ondernemers van …
#3 – 3. Controle, controle, controle
do 13 oktober 2022Detail
In het China van Xi worden pottenkijkers niet op prijs gesteld. Dat geldt voor journalisten maar ook voor gewone Chinese burgers. Tegelijke …
#4 – 4. De wereld volgens Xi
vr 14 oktober 2022Detail
China is al lang geen opkomende wereldmacht meer, maar een wereldmacht waar rekening mee gehouden moet worden. Zowel economisch als politiek …
#5 – 5. Het China volgens Xi
vr 14 oktober 2022Detail
Het partijcongres is al 100 jaar de politieke hoogmis van de Chinese Communistische Partij. Iedere vijf jaar worden daar de nieuwe leiders g …
Xi Jinping draagt leger op zich voor te bereiden op oorlog: ‘Hij probeert statement te maken’
De Chinese leider vertelde tijdens zijn toespraak dat het leger alle energie die het heeft vanaf nu moet besteden aan de voorbereiding op een oorlog. “Focus al je aandacht op vechten. Het leger moet er staan om de nationale soevereiniteit en veiligheid te waarborgen”, zei Xi.
Een specifiek doelwit noemde hij niet, al lijkt hij vooral op Taiwan te doelen. Het eiland voor de Chinese kust is al lange tijd onafhankelijk, maar China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.
Recent stuurde China oorlogsschepen naar Taiwanese wateren voor een ‘militaire oefening’ nadat de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi een bezoek bracht aan het eiland. De Verenigde Staten hebben meermaals aangegeven Taiwan te helpen als het daadwerkelijk tot een aanval van China zou komen.
Economisch belang
Zo’n aanval ligt nog niet direct voor de hand, geeft China-correspondent Roland Smid aan. “Het is voor China, Taiwan en ook de rest van de wereld van belang dat de status quo in stand blijft. Taiwan is voor China een economische brug naar de rest van de wereld. Het belang voor de Chinese economie hiervan is erg groot.”