Leon de Winter: ‘De klimaatagenda botst met onze vrijheid’
De Winter thematiseert in zijn dystopieën totalitaire tendensen die hij uitvergroot, zoals censuur. Zo waarschuwt hij naar aanleiding van de Twitter Files over: “…de behoefte, van in dit geval Amerikaanse overheidsinstanties, maar ook van media, om discussies te smoren.”
Hij kent de moeilijkheden die mensen ervaren als ze een tegengeluid laten horen. De Winter: “Er staat een prijs op om zo uitgesproken kritisch te zijn. Maar daar ging het toch allemaal om in media? Het ging er toch om dat jij jouw meningen ook bij de mainstreammedia te berde kan brengen? Maar dat gebeurt niet!”
Europa in opstand
De Winter, die afwisselend in Californië en Nederland woont, schrijft in zijn nieuwe werk over bloedige Europese opstanden, die in ons eigen Brabant een aanvang nemen. Het Lied van Europa speelt zich grotendeels af tussen 2039 en 2047 en houdt ons onder andere een CO2-budget voor, SeeSee’s of CC’s (Carbon Credits), die in 2030 in Europa zijn ingevoerd en als digitaal betaalmiddel fungeren. Landbouw en bedrijven zijn vrijwel verdwenen en de opstanden worden na enkele weken neergeslagen, gevolgd door hernieuwde onderdrukking vanaf het jaar 2044. De thema’s betreffen zaken waar De Winter zich zorgen over maakt en waar we ons nu nog tegen kunnen verweren.
“De ambities reiken te hoog”
Hoe kan De Winter optimistisch zijn met het oog op een wurggreep van Bigtech en een sociaal kredietsysteem? “Omdat uiteindelijk die ambities veel te hoog reiken. Omdat een groot deel van de wereld niet mee doet. Omdat een groot deel van Azië echt een eigen weg volgt. En terecht,” aldus De Winter.
De Winter: “Het zal je verbazen: Ik ben een vooruitgangsoptimist. Schrik niet, Flavio. Dat ben ik écht. (…) Als we niet struikelen wordt dit misschien wel de allermooiste, meest vreugdevolle eeuw in de geschiedenis van de mensheid.”
Voor kijkers uit Frankrijk: bekijk deze uitzending via onderstaande video
De Franse overheid heeft videoplatform Rumble verzocht om alle Russische nieuwsbronnen uit te sluiten van haar platform. Als reactie hierop heeft het videoplatform besloten om hun diensten voorlopig niet beschikbaar te stellen in Frankrijk. Dit heeft helaas tot gevolg dat alle blckbx-uitzendingen die via Rumble worden verzorgd niet te zien zullen zien voor kijkers uit Frankrijk.
Als alternatief kunnen de blckbx today-uitzendingen en veel van onze andere uitzendingen bekeken worden via het YouTube-kanaal van blckbx.