De (on)betrouwbare Overheid (2)

De (on)betrouwbare Overheid (2) (P.Omtzigt was nr 1)

Gepubliceerd 26 apr. 2021

Het Toeslagen schandaal legt feilloos bloot hoe de Overheid burgers kan opjagen en schade kan aandoen. Hoe moet de Overheid deze schade goedmaken en het vertrouwen van burgers in de Overheid herstellen? Welke systeemveranderingen zijn daarvoor nodig?
Tijdens deze tweede avond in de reeks De (on)betrouwbare Overheid zal SP Parlementariër Renske Leijten in een lezing haar visie uiteenzetten voor een betrouwbare Overheid, waarna we haar voorstellen bespreken met een panel.

Leijten stond mede aan de basis van de onthulling van het Toeslagen schandaal. Tijdens het eerste programma in de reeks De (on)betrouwbare overheid gaf CDA kamerlid Pieter Omtzigt al tien voorstellen voor een betere macht en tegenmacht in Nederland. Renske Leijten zal in haar toespraak de nadruk leggen op hoe de Toeslagen Affaire een product is van een neoliberaal systeem.

De Toeslagen Affaire

In 2013 gaat een speciaal Team van De Belastingdienst op zoek naar fraude bij Toeslagen. Door de keiharde aanpak van dit Team worden duizenden ouders onterecht als fraudeur gezien en vervolgens in de financiële ellende gestort. De speciaal ingeroepen Commissie Van Dam deed onderzoek naar het schandaal en publiceerde het Rapport Ongekend Onrecht, waarna het Kabinet opstapte. Ouders krijgen minimaal 30.000 euro compensatie. Een nieuw Toeslagen systeem moet een nieuwe start gaan betekenen en een Staatscommissie Discriminatie en Racisme moet licht schijnen op hoe discriminatie door de Overheid kan worden tegengegaan.