Premier Alberta onder zwaar mediavuur na afwijzen samenwerking met WEF

3:40

Danielle Smith, de nieuwe premier van Alberta, ligt zwaar onder vuur van de Canadese mainstream media, nadat ze aankondigde dat haar regering alle banden met het World Economic Forum gaat verbreken.

Smith baarde in oktober opzien toen ze op haar eerste dag als premier van de Canadese provincie Alberta officieel excuses aanbood aan alle ongevaccineerde burgers die de afgelopen jaren door de regering zijn vervolgd. Ook zei ze dat haar regering alle banden met het World Economic Forum (WEF) wil verbreken.

Smith zei dat ze op één lijn zit met de federale conservatieve leider Pierre Poilievre, die heeft verklaard dat hij en zijn partij niets te maken willen hebben met het WEF.

“Ik vind het onsmakelijk als miljardairs opscheppen over hoeveel controle ze hebben over politieke leiders,” zei Smith vorige week op een persconferentie na de beëdiging van haar nieuwe kabinet. “Dat is beledigend. De mensen die de regering moeten leiden zijn de mensen die op hen stemmen.”

Met de opmerking deelde Smith een sneer uit naar WEF-topman Klaus Schwab, die er trots voor uitkomt dat hij met zijn organisatie overal ter wereld kabinetten infiltreert.

Media samen in de aanval

Sinds haar uitlatingen over het WEF wordt Smith door de Canadese mainstream media stevig onder vuur genomen. In de berichtgeving brengen kranten Smith in verband met ‘onbewezen en ontkrachte’ complottheorieën over het WEF.

Ook op andere gebieden wordt er door de media aan de poten gezaagd van de nieuwe premier. Zo werden er berichten op sociale media ‘ontdekt’ waarin Smith volgens de Toronto Star Russische ‘desinformatie’ over de oorlog in Oekraïne zou verspreiden. Ook zou ze een link hebben gedeeld naar een antisemitisch blog, beweert CBC.

Een reporter van CBC stelde Smith vorige week tijdens de persconferentie de vraag of zij zich zorgen maakt over het World Economic Forum ‘omdat u de online complottheorie aanvaardt dat het forum een dekmantel is voor een wereldwijde groep van wereldleiders die de pandemie willen gebruiken om het kapitalisme te vernietigen en een socialistische disfunctionele dystopie te installeren’. Smith, die dit nooit heeft beweerd, gaf geen antwoord op de vraag.

In een artikel van CBC wordt gezondheidscriticus Shannon Phillips aan het woord gelaten. Volgens Phillips doet de ‘bizarre fixatie’ van Danielle Smith op het WEF niets om de gezondheidszorg te herstellen, banen te creëren of de kosten van levensonderhoud voor gezinnen in Alberta te verlagen.

“Het is verontrustend voor inwoners van Alberta dat Smith meer geïnteresseerd is in gevaarlijke samenzweringstheorieën dan in het helpen van gezinnen en bedrijven,” zei Phillips.

Zelfde lot als Liz Truss

De Toronto Star stelt in een opiniestuk de vraag of Daniëlle Smith hetzelfde lot te wachten staat als Liz Truss, die op 20 oktober al na korte tijd het veld moest ruimen als premier van Groot-Brittannië. Smith beleeft volgens de krant een ‘onstuimig’ begin van haar premierschap. De krant wijst daarbij ook specifiek naar de opmerkingen die Smith maakte over het WEF en de ‘ontkrachte’ complottheorieën die zij zou aanhangen.

The Globe and Mail brengt Smith ook in verband met de complottheorieën. Volgens de krant is het WEF als ‘belangrijke conferentie’ van wereldleiders uit de politiek en het bedrijfsleven het onderwerp geweest van samenzweringstheorieën van beide zijden van het politieke spectrum:

“Tien jaar geleden werd het WEF er door links van beschuldigd samen te zweren in pensioenen te snijden en milieuprogramma’s in te krimpen. Tijdens de COVID-19-pandemie werd het WEF het mikpunt van aanvallen van rechts, toen het een ‘Great Reset’ propageerde en opriep tot ideeën over hoe de wereldwijde samenleving na de pandemie beter kan worden georganiseerd.”

De media stellen eensgezind dat het stoppen van de samenwerking met het WEF de bevolking van Alberta zou benadelen, omdat mensen dan worden afgesneden van informatie die het WEF verstrekt. Voorbeelden en bewijzen van deze essentiële informatie worden echter niet gegeven.