Steun een VRIJ internet

Beste liefhebber van het vrije internet,

Het is eventjes geleden, maar nu de zomer écht voorbij is, is het weer tijd voor nieuwe nieuwsbrieven over biometrische surveillance. Met deze keer een extra volle: Het Europees Parlement spreekt zich uit tegen biometrische massasurveillance

Goed nieuws: het Europees Parlement heeft zich uitgesproken tegen biometrische massasurveillance! Dat deed ze door een resolutie waarin onder andere gepleit wordt voor een verbod op private gezichtsherkenningsdatabanken, zoals die van Clearview AI, aan te nemen. Ook spraken de Europarlementariërs zich uit tegen het gebruik van deze technologie in de openbare ruimte en aan de grenzen. Samen met 41 andere (digitale) mensenrechtenorganisaties stuurden wij een brief naar de Europarlementariërs om hen op te roepen deze resolutie zonder afzwakkingen aan te nemen. En dat is gebeurd!

Minister krabbelt terug op beantwoording van Kamervragen over Clearview AI

Het is tijd dat er openheid komt over het gebruik van Clearview AI door de Nederlandse politie. De politie zei eerder al gebruik door individuele agenten niet uit te kunnen sluiten. Nu krabbelt ook de minister terug: van ‘het wordt niet gedaan’ naar ‘er wordt geen toestemming voor gegeven’. Dat maakt alles opeens een stuk onduidelijker. Daarom willen wij nu helderheid over het gebruik dat de Nederlandse politie van Clearview AI heeft gemaakt. En hoe gaat er worden voorkomen dat dit nog langer gebeurt? Meer weten? Lees deze blog of kijk dit item van EenVandaag terug.

Kabinet wil onze rechten kunnen blijven afwegen

Eerder riepen de Europese toezichthouders op gegevensbescherming op voor een breder verbod op biometrische surveillance in nieuwe Europese wetgeving. Het Nederlandse kabinet gaf in een teleurstellende reactie te kennen daar geen heil in te zien, omdat het te absoluut is en niet past in de systematiek. Wel deelt het kabinet de zorgen van de toezichthouders en zegt zij ook de gevaren te zien voor inbreuken op grondrechten van burgers. Dat is fijn, maar dit soort gepolder biedt geen bescherming. Daarom blijven wij strijden voor wetgeving die dat wel doet.

En wel hierom

Dat we structurele bescherming nodig hebben blijkt telkens opnieuw. Zo zetten mensen in Moskou tegenwoordig hun zonnebril en mondkapje op voordat zij door de poortjes van de metro gaan om zich te beschermen tegen de gezichtsherkenning. Ook in Nederland zien we steeds vaker gezichtsherkenning op dit soort manieren ingezet worden. En dat alles terwijl Clearview AI hard werkt aan technologie om gezichten te ontblurren en gemaskerde gezichten te reconstrueren. Ook is de databank van het bedrijf gegroeid van 3 miljard naar maar liefst 10 miljard gezichten. Meer horen over oprukkende gezichtsherkenning? Luister dit item van EenVandaag terug.

Onderteken ons burgerinitiatief en #ReclaimYourFace!

Vind jij ook dat onze openbare ruimte vrij moet blijven van biometrische surveillance? Onderteken dan hier* het burgerinitiatief en stuur de oproep door aan je vrienden, familie, collega’s, buren en deel het op alle communicatiekanalen die tot je beschikking staan, dan halen we samen die miljoen!

TEKENEN

*Disclaimer: er wordt bij het ondertekenen om persoonsgegevens van je gevraagd. Dat is nodig omdat de EU dit vereist voor de geldigheid van je ondertekening.

Huishoudelijke mededeling

We vullen deze nieuwsbrief graag met dingen die spelen rond biometrische surveillance in de openbare ruimte, dus niet alleen dingen van ons, maar ook juist van anderen! Organiseer jij zelf een actie of campagne om het gebruik van biometrische surveillance in de openbare ruimte te stoppen? Laat het ons dan weten, via lotte@bitsoffreedom.nl.

Je krijgt deze mail omdat je je hebt ingeschreven voor een nieuwsbrief over biometrische surveillance in de openbare ruimte. We zijn heel blij om te zien dat jullie daar zo geïnteresseerd in zijn en we jullie welkom mogen heten op onze maillijst. We hopen samen met jullie aan een beweging tegen biometrische massasurveillance te kunnen bouwen!

Bits of Freedom-team

Steun internetvrijheid

Ons werk is grotendeels afhankelijk van een sterke achterban. Je kunt ons op meerdere manieren steunen.