Heerhugowaard ook: Geluidsoverlast door windmolens: dit is wat Zembla erover ontdekte

  • In Heerhugowaard vanaf 2013 vele processen tegen de 3 windmolens
  • Nog steeds met verzoek de vergunning van de windmolens in te trekken
  • Op basis van gezondheidsredenen, vervuiling erger dan Pfas, economisch nadeel waarde huizen en democratisch bedrog
  • Rechtspraak, onderzoeksbureaus, windmolenindustrie incl RvS staan aan kant van overheid
  • Overheid zou aan kant burger moeten staat

https://www.npostart.nl/BV_101408053

https://www.npostart.nl/zembla/08-12-2022/BV_101408053

ANP-431137409 windmolen windmolenprotest

Duizenden mensen in Nederland hebben te maken met geluidsoverlast door windmolens. Ze lijden aan slapeloosheid en hebben als gevolg daarvan allerlei gezondheidsklachten. Experts hebben de overheid hier jaren geleden al voor gewaarschuwd. In dit stuk lees je alles wat Zembla hierover ontdekte.

“Als ik ’s avonds in mijn bed lig, en verder alles stil is, dan hoor ik de windturbines. Na twee uur slapen word ik spontaan wakker getrild. Ik voel mijn matras trillen en ik voel druk op mijn oren.” Nancy Meyer woont samen met haar man al 18 jaar bij natuurgebied de Brabantse Peel. Sinds ruim een jaar staan er vier windmolens in de buurt van hun huis. Overdag valt de overlast wel mee, vertelt ze. Maar ’s nachts is het geluid soms zo hevig dat ze haar huis uitvlucht, wegrijdt en een paar kilometer verderop in haar auto gaat slapen.

Nancy heeft al heel vaak geklaagd over de geluidsoverlast bij de exploitanten van de windmolens, bij de gemeente en bij de provincie. Maar volgens haar gebeurt er helemaal niets met haar klachten: “Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. De gemeente zegt enkel: Gemeente Nederweert gaat aan de slag met je melding. En vervolgens staat de melding op ‘afgehandeld’. En dan denk ik: wat is er afgehandeld? Er is helemaal niets gebeurd.”

Aparte geluidsnorm voor windmolens

Wie overlast heeft van lawaai van een industrieterrein, kan een klacht indienen bij de gemeente. Die stuurt dan een expert langs om te controleren of de geluidsnorm inderdaad wordt overschreden. Als dat het geval is, wordt de veroorzaker door de gemeente gesommeerd het probleem op te lossen.

Maar voor windmolens geldt sinds 2011 een aparte geluidsnorm, ontdekt Zembla. Daarbij wordt het gemiddelde berekend van al het geluid dat windmolens in een jaar tijd produceren. Met andere woorden: als een windmolen bij harde wind, lange tijd te veel lawaai maakt, maar bij windstilte veel minder, dan kan de molen gemiddeld toch onder de norm blijven. Zo kunnen omwonenden maandenlang overlast ervaren, zonder dat de windmolenexploitant door de overheid daarop aangesproken kan worden.

2009: Minister Cramer (VROM) wil inhaalslag verduurzaming

Hoe is deze nieuwe geluidsnorm tot stand gekomen? In 2009 besluiten Europese landen om een inhaalslag te maken met de verduurzaming van hun energievoorziening. Jacqueline Cramer, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) tussen 2007 en 2010, stelt als doel om in 2020 twintig procent van de energievoorziening uit groene energie te halen.

Het is een grote ambitie en daar moeten veel windturbines voor worden geplaatst. Maar veel van de geplande windprojecten komen maar moeizaam van de grond. In de Nederlandse klimaatakkoorden uit die tijd wordt herhaaldelijk gesproken over het ‘wegnemen van belemmeringen’ in de wet- en regelgeving.

Inspectie VROM: burgers onvoldoende beschermd met nieuwe geluidsnormen

Om het proces van verduurzaming te versnellen besluit minister Cramer de geluidsregels voor windmolens aan te passen. Cramer stelt een jaargemiddelde norm voor van 47 decibel overdag en 41 decibel ’s nachts. Het geluid van windmolens mag gemiddeld over een jaar niet boven deze norm uitkomen. Die nieuwe regels worden ingevoerd in 2011. Maar, eerst worden de regels voorgelegd aan de inspectie van VROM om te toetsen wat het in de praktijk gaat betekenen.

De inspectie oordeelt hard over de plannen van minister Cramer: de inspectie ontraadt met klem om de nieuwe geluidsnormen in te voeren. De inspecteurs van VROM schrijven dat de regeling burgers ‘onvoldoende’ beschermt tegen ‘geluidsoverlast’ en waarschuwen voor ‘slaapverstoring door piekbelasting’. ‘Overtredingen’ op de geluidsnormen kunnen volgens de inspecteurs ‘straffeloos’ worden begaan. Volgens het rapport is de geluidsnorm in de praktijk niet handhaafbaar. Dit is omdat pas aan het eind van het jaar duidelijk is of de molens gemiddeld te veel lawaai hebben gemaakt.

Lees meer over het rapport:

ogImage

Inspectie: burgers onvoldoende beschermd tegen geluidsoverlast windmolens – Zembla – BNNVARA

Rapport wordt niet gedeeld met de Tweede Kamer

Het uiterst kritische rapport wordt echter nooit met de Tweede Kamer gedeeld. Zembla kreeg het onlangs via een beroep op de Wet open overheid (Woo) in handen. In een interview aan Zembla geeft Cramer tekst en uitleg. Zij stelt dat het rapport voor ‘intern beraad’ was bedoeld: “Er stonden een heleboel persoonlijke opvattingen in. En om die persoonlijke opvattingen van individuele ambtenaren niet te laten domineren in een maatschappelijke discussie, heb ik inderdaad gezegd: het is een intern rapport.”

Cramer zegt dat ze heeft geluisterd naar het advies van de inspectie. Ze heeft de regels dusdanig aangepast dat tussentijdse handhaving van de geluidsnormen wél mogelijk is. Daarmee zou dus niet hoeven te worden gewacht tot het eind van het jaar om het gemiddelde geluidsniveau te berekenen. De omgevingsdienst, die verantwoordelijk is voor de handhaving, zou dus moeten kunnen optreden.

Handhaving blijkt niet te kunnen

In de praktijk blijkt dit echter niet te werken. Dat erkent Omgevingsdienst NL, de landelijke koepelorganisatie van omgevingsdiensten in Nederland, tegenover Zembla: “Direct optreden is lastig omdat er geen piek-norm voor geluid is bij een windturbine, maar alleen een wettelijke jaarnorm”, aldus een woordvoerder. Om die reden kan er enkel aan het eind van het jaar worden “teruggerekend” om te zien of een windpark binnen de normen valt. Dan hebben omwonenden dus al die tijd al geluidsoverlast ervaren.

Gevolgen voor gezondheid omwonenden

Wat is er bekend over de gezondheidsschade die overlast door windmolenlawaai kan veroorzaken? Een gezaghebbende wetenschapper in Nederland op dit gebied is Jan de Laat, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Eerder dit jaar trad hij op als expert in de Tweede Kamer, daar zei De Laat er het volgende over:

“De gezondheidsklachten betreffen vooral slaapstoornissen, maar ook duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. “Vervolgens komen ook andere zaken aan de orde, zoals concentratieverlies, ten gevolge van die slaapstoornissen, maar ook hoge bloeddruk, hartslag, problemen, bronchitis, rusteloosheid, angst en soms ook depressie.” De Laat pleit voor een geluidslimiet van windmolens van maximaal 35 decibel. Dat is fors lager dan de huidige norm van 47 decibel.

Ministerie vreesde ‘massale protesten’

Zembla heeft de hand weten te leggen op een intern document van het ministerie van VROM uit 2009. Voor de duidelijkheid: dit gaat om andere documenten dan het eerder besproken inspectierapport uit 2009. In dit document worden de verschillende opties voor de geluidsnormen besproken. Het blijkt dat het ministerie zich ervan bewust is dat de hinder die omwonenden ervaren vanaf 35 decibel snel oploopt.

In de stukken is te lezen dat het ministerie een afweging moet maken tussen de belangen van bewoners enerzijds en het plaatsen van windturbines anderzijds. In de documenten wordt opgemerkt dat als de norm op 47 decibel komt te liggen, het risico groot is dat dit een keer tot ‘massale protesten’ leidt. En tóch besluit het ministerie de norm op 47 decibel te zetten.

Reactie gemeente Nederweert

Nancy Meyer ondervindt ondertussen de gevolgen van het slaapgebrek door de windmolens, vertelt ze aan Zembla: “Ik ben niet uitgerust en ik moet echt op gang komen. Ik vergeet zelfs dingen. Ja, je geheugen wordt er ook gewoon door aangetast, door het korte slapen.”

De gemeente Nederweert, waar Nancy Meyer woont en waar ze meerdere malen heeft geklaagd over het windpark, geeft aan dat de klachten ‘centraal geregistreerd en gebundeld’ worden. Daarnaast vertelt de gemeente dat zij inmiddels een ‘onafhankelijk adviesbureau’ opdracht hebben gegeven om onderzoek te doen naar naleving van de geluidsnormen.

Donderdag 20:25 op NPO 2: Windmolenlawaai

Bekijk de eerste beelden:

Onze regering keert zich tegen haar volk

  • Nederland is trekker EU-ID waaraan pas corona gekoppeld, CO2, CDBC. Alle vriijheden worden in 2023 verloren.
  • Leugens van Rutte, Kaag, van Huffelen, Micky Adriaansen, Hugo de Jonge, Ollogren;
  • Kamer wordt niet geinformeerd, aangenomen moties opposities niet uitgevoerd; leugens verspreid. Al lang is de digital ID in EU al aangenomen
  • Kamer gepasseerd voor debat digitale ID
  • Kamer gepasseerd voor nieuw WPG debat
  • Qatar motie en vele moties van opppsoitie niet uitgevoerd

Vergeet het WEF: dit is de belangrijkste netwerkorganisatie

6-12-22 Erik Ouwerkerk  Het WEF – praatclubje voor de een, almachtig netwerkorgaan voor de ander – maakt heel wat los de laatste jaren. Maar de club die opereert vanuit Davos is lang niet de enige met macht en invloed op het wereldtoneel. Wie zijn de anderen?

Welke organisaties bepalen er via lobbyisten, denktanks, en bijeenkomsten voor publiek-private belangen nog meer waar de macht zich ophoudt en waar het geld naartoe rolt?

‘De agenda’s van de top- vijf organisaties zijn vergelijkbaar en omvatten de thema’s duurzaamheid, circulaire economie, milieu, CO2 reductie, gelijke behandeling, resetten van het kapitalistisch systeem en de financiële markten. Belangrijk daarbij is te beseffen dat zij de belangen van supranationale organisaties nastreven. Niet die van burgers of het mkb,’ schrijft Twan Houben.

Ranglijsten

Houben zet een aantal van die netwerken op een rij. Dat doet hij naar aanleiding van een analyse van twee sociologen van de Canadese  University of Victoria. Het gaat om William K. Caroll en Jean Philippe Sapinksi. Hun uitgebreide studie, genaamd ‘The Global Corporate Elite and the Transnational Policy-Planning Network, 1996-2006: A Structural Analysis’ is hier te lezen.

Het eerste deel van onderstaande ranglijst, inclusief links, is afkomstig van het stuk van Houben.

De studie afkomstig uit Canada dateert van 2010. Het kan niet anders dan dat de ranglijsten die ze samenstellen (het gaat namelijk niet om een eenvoudige blogpost maar om een uitgebreide studie, waarbij de auteurs meerdere modellen hanteren om invloed en reikwijdte vast te stellen) deels achterhaald zijn. Dat neemt niet weg dat de studie nog steeds de moeite waard is, al is het maar vanwege de huidige hyperfocus op het WEF.

Top drie

Op nummer een staat de Trilaterale Commissie (TC), opgericht in 1973 door David Rockefeller met behulp van mensen als Zbigniew Brzezinski. De TC behartigt de economische en financiële belangen van multinationals uit de VS, de EU en Japan. Rob Jetten was actief lid van de Trilaterale Commissie vanaf 2020 tot zijn benoeming als minister van Klimaat en Energie.

Op de tweede plek komt de Bilderberg Conferentie (BC), opgericht door wijlen Prins Bernard in mei 1954. Tot voor kort een geheimzinnige club waar druk over gespeculeerd kon worden, tegenwoordig iets minder. De gastenlijst wordt in ieder geval gedeeld. Het zal vanwege de geschiedenis niet verbazen dat ook in 2022 weer vele Nederlanders op bezoek kwamen. Denk aan Mark Rutte, Wopke Hoekstra en Ben van Beurden.

De nummer drie is een verrassing: de European Round Table of Industrialists. Deze werd opgericht in 1983 met als belangrijkste doel één verenigd Europa. Daarin is geen plaats meer ‘voor landen die een eigen interpretatie aan bepaalde EU-wetten en -verordeningen proberen te geven.’

Het is de vraag of deze Ronde Tafel anno 2022 nog steeds op het podium zou staan als het gaat om transnationale macht en invloed, maar de volgende passage laat in ieder geval zien dat het ook nu nog een partij is om rekening mee te houden.

‘Al op 1 maart, een paar dagen na de start van de Oekraïne-oorlog, had de top van de ERT een bespreking met de presidenten van Duitsland (Scholz) en Frankrijk (Macron) en beide EU-presidenten von der Leyen en Michel om het EU-beleid voor Oekraïne op te tuigen.’

Volledigheid

Voor de volledigheid hieronder de nummers vier tot en met tien:

4) World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

5) Transatlantic Business Council (TBC) (in het oorspronkelijke onderzoek zelf aangeduid als Transatlantic Business Dialogue).

Het artikel van Houben laat in het midden wie er op plaats nummer zes tot en met elf staan. Met uitzondering van nummer acht dan. Die werd in 2010 op de achtste plek ingeschaald. In het onderzoekspaper van Caroll en Sapinski (pagina 523) worden de volgende netwerken gerangschikt (naar ‘coreness’, een cijfer dat tot op de komma de ‘verknooptheid’ in het mondiaal-corporatistisch beleidsnetwerk aangeeft).

6) EU-Japan Business Round Table.

7) Council on Foreign Relations (CFR) International Advisory Board.

8) Word Economic Forum (WEF)

9) Allianz Aktiengesellschaft Holding

10) Suez SA

Verweven

Caroll en Sapinski maken duidelijk dat de netwerken niet alleen op zich meerdere belangengroeperingen, bedrijven en mensen bij elkaar brengen, maar dat de netwerken onderling ook met elkaar verweven zijn. Het is eerder regel dan uitzondering dezelfde sleutelfiguren te zien.

Neem bijvoorbeeld een willekeurige Anne Lauvergeon. Ze was ten tijde van het onderzoek ‘CEO van Suez, Total en Vodafone, lid van de Trilaterale Commissie en de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), directeur van de United Nations Global Compact (UNGC) en bezoeker van de Bilderberg Conferentie.’

De intensiteit van transnationale uitwisseling van beleid en ideeën (‘ideas that shape the future’) door de zogeheten Superklassers is mogelijk alleen maar toegenomen. Velen zullen zich bijvoorbeeld de aanwezigheid van Klaus Schwab op de recente G-2o top in Bali nog herinneren.

Nieuwe wereldorde

Zoals gezegd is het onderzoek alweer even geleden gepubliceerd. Het werd op deze plek toch belicht om de horizon te verbreden voor degenen die zich dreigen blind te staren op het WEF. Niet dat de club van Schwab een kleine speler is overigens, de aandacht komt niet uit de lucht vallen.

Anno 2022 is het voor te stellen dat de Verenigde Naties en al haar vertakkingen vanwege de vele politieke en commerciële partnerschappen een prominente rol zouden krijgen op de landkaart van wereldwijde macht en invloed. Bij het opstellen van zo’n ranglijst hangt veel af van definities an kaders.

Waar staan investeringsmaatschappijen als BlackRock en Vanguard in dit geheel? Heeft de European Round Table of Industrialists (ERT) met de toenemende machtsconcentratie in Brussel nu meer macht dan aan het begin van deze eeuw? Het is goed voor te stellen. 

Hoe dan ook voorzagen de twee sociologen reeds in 2010 een trend: ‘De Franse president (en in die tijd EU-president) Nicolas Sarkozy verklaarde in het najaar van 2008: “Een zeker idee van globalisering loopt ten einde” (Samuel, 2008). En bovendien ligt “een nieuwe vorm van kapitalisme” (Taylor, 2008) in het verschiet. Dan kunnen we met enig vertrouwen voorspellen dat de wereldwijde elite van het ondernemingsbeleid een invloedrijke rol zal spelen in het kaderen van de contouren van het nieuwe regime.’