Politiegeweld was pure uitlokking, wil conflict creëren

Verslag: Hoe een demonstratie onder valse voorwendselen werd verboden en een menigte in de val werd gelokt
Verslag: Hoe een demonstratie onder valse voorwendselen werd verboden en een menigte in de val werd gelokt

Cover door Mark Kamphuis / mkfotografie.nl 

Op zondag 2 januari vond de eerste coronademonstratie van dit jaar plaats. Ditmaal tegen de nieuwe, strenge lockdown en de vaccinatiecampagne waar ook kinderen niet van worden uitgesloten. De titel van een NOS-artikel over deze demonstratie luidt: “Dertig aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, vier agenten raakten gewond”. Wat echter geen vermelding krijgt, is het geweld dat ontstond -en werd uitgelokt- door het toedoen van de politie zelf. Wel werd meermaals het woord ‘verboden’ voor het woord ‘demonstratie’ geplakt. Vanuit omstanders komt via onder andere sociale media een geheel ander verslag naar buiten dan de zogenaamde ‘main stream-nieuws-bronnen’ weergeven. In dit artikel zal worden beschreven welk verhaal de beelden en geluiden van omstanders schetsen.

Verboden

Hoewel de demonstratie door burgermeester Femke Halsema werd verboden, stonden om 12:00 duizenden mensen op het Museumplein in Amsterdam. Mogelijk lijdt Halsema aan dezelfde inactieve-herinnering-aandoening als Mark Rutte, daarom bij dezen even een kleine opfrissing ter behoeve van haar én ons geheugen:

Halsema: “Een demonstratierecht is gegeven. Dat hoef je niet eens aan te vragen, je mag demonstreren. Dus zo’n reactie van u, ja, je moet het melden, maar als je het niet gemeld hebt, mag je nog steeds demonstreren. Dus zo’n reactie van u is eigenlijk een beetje kinderachtig. Mensen mogen demonstreren en dat is zeker in een periode waarin de overheid zich enorm veel macht toe-eigent noodzakelijk. Ik bedoel, we moeten, we hebben heel veel maatregelen moeten treffen, maar is demonstreren voor heel veel mensen wel hun laatste verdedigingslinie en ik denk dat je daar ook redelijk serieus mee om moet gaan.”

Vanzelfsprekend zou Halsema dan wel een héél goede reden moeten hebben om de demonstratie toch te verbieden. De reden: De Mobiele Eenheid zou deze dag staken.

Valse voorwendselen

Om toegang te verkrijgen tot het Museumplein, een openbare plek, moest men eerst gefouilleerd worden. Zo werd voorkomen dat een demonstrant bijvoorbeeld met een wapenstok lukraak mensen om zich heen zou gaan slaan. Om 12:45 werd de menigte gevorderd het plein te verlaten via de Van Baerlestraat. En wie stond daar om 12:50 de menigte op te wachten? Juist: de Mobiele Eenheid. Waar de menigte gehoor gaf aan de bevelen van de politie en afdroop, liep deze direct in een blokkade van hen die de reden voor het demonstratieverbod vormden. Om 13:00 werd de sfeer grimmiger, omdat men geen kant meer op kon en vaststond. De Van Baerlestraat liet zich toen vullen met meer ME-busjes, agenten, marechaussee, honden en ‘spuitwagens’. De situatie mondt uit in chaos. De NOS schreef echter het volgende: “Volgens de politie is eerst geprobeerd om met waarschuwen het plein leeg te krijgen. Toen dat niet lukte, werd de ME ingezet en hebben agenten geweld moeten gebruiken”. Dit zou logisch niet mogelijk zijn, aangezien de blokkade die hierop volgde niet op Museumplein zelf plaatsvond. NOS: “Het ging volgens de politie mis toen de demonstranten een blokkade van de politie bij de Paulus Potterstraat wilden doorbreken. Dat is ook de plek waar de agenten gewond raakten en een politiehond werd ingezet. De agenten maken het naar omstandigheden goed en de verdachten konden worden aangehouden, aldus de politie.”

Uiteindelijk lukte het de menigte door de linie heen te breken en de demonstratie transformeerde zich tot een vredige stoet door de stad. Het doorbreken van de linie ging echter (letterlijk) niet zonder slag of stoot, of beet.

Geweld

Social media liep vol met horrorbeelden van demonstranten (en willekeurige voorbijgangers) die zonder enige waarschuwing met wapenstokken werden geslagen of door honden werden gegrepen. Een video die viraal ging toont hoe ene Werner Wallenburg de ME tracht te passeren en op gruwelijke wijze naar de grond wordt getrokken door een politiehond, om vervolgens door de agent die de hond in bedwang probeert te houden te worden geslagen. Hoewel de meeste reacties hierop verbazing en walging impliceerde, waren enkelen ook sceptisch. Zo stelden sommigen dat ‘je niet weet wat er voorafgaand aan het filmpje heeft plaatsgevonden’. Echter, later dook op Instagram een langer fragment op, waarop te horen en te zien is dat een commandant de ME oproept zich terug te trekken. Toen Wallenburg op dit moment langsliep, werd hij alsnog gegrepen door een ME-er die geen gehoor aan de oproep gaf. Zie hier het fragment:

Naast bovenstaand fragment, zijn er beelden opgedoken waarin provocerende politieagenten te zien zijn die op een een groep demonstranten inrennen en beginnen te slaan. Tevens is er een video opgedoken waarin een oudere man zo hard wordt geslagen, dat hij omvalt en later het bloed van zijn gezicht moet vegen. Onderstaande video is een goede compilatie van het beschreven geweld. Disclaimer: niet kijken op een lege maag.

 

Jordan Peterson

Jordan Peterson, klinisch psycholoog, cultuurscepticus en auteur van onder meer 12 Rules for Life en Maps of Meaning, liet zich op Twitter op z’n zachtst gezegd zeer kritisch uit over de situatie in Amsterdam. Hij zei: “Do you see, people, that these protestors are being attacked by DOGS? DO YOU SEE THIS?” en sneerde naar onze lieftallige burgemeester: “Femke Halsema, leftist mayor of Amsterdam, this is on you.”

Politiegeweld was pure uitlokking – Max von Kreyfelt en Arno Wellens

Het gewelddadige optreden van de politie in Amsterdam op zondag 2 januari was buiten alle proporties. Max von Kreyvelt en Arno Wellens blikken terug.