blckbx today: Loog Pfizer? Ja of Nee? | Shell krijgt bijval in Klimaatzaak | DNB en de CO2 wurggreep

n een covid-hoorzitting geeft de Pfizer-directeur Small toe dat het vaccin nooit was getest op voorkoming van virus-verspreiding. Je doet het voor een ander was dus altijd een leugen”, aldus Europarlementariër Rob Roos gisteren. Stichting Clintel heeft bij het Gerechtshof in Den Haag het verzoek ingediend om te worden toegelaten tot de geruchtmakende klimaatzaak tussen Shell en Milieudefensie. “Investeerders zullen afhaken als bedrijven niet voldoende uitgeven aan CO2 politiek” was de boodschap van Klaas Knot. Dat en meer in blckbx today.

woensdag 12 oktober 2022

In de uitzending van vanavond onder andere:

  • Stichting Clintel heeft bij het Gerechtshof in Den Haag het verzoek ingediend om te worden toegelaten tot de geruchtmakende klimaatzaak tussen Shell en Milieudefensie. „Het eerste vonnis schetst een verkeerd beeld van de klimaatwetenschap en schaadt burgers en bedrijven in Nederland”, verklaart Clintel-directeur Marcel Crok die hier vandaag tekst en uitleg komt geven waarom zij zich mengen in de zaak.
  • “In een covid-hoorzitting geeft de Pfizer-directeur Small toe dat het vaccin nooit was getest op voorkoming van virus-verspreiding. Je doet het voor een ander was dus altijd een leugen”, aldus Europarlementariër Rob Roos gisteren. Stevige woorden waarmee hij in Nederland de grote talkshows haalde. Sietske Bergsma onderzocht of het klopt wat Rob Roos zegt, en zo ja, waarom de overheid dan toch de slogan “je doet het voor een ander” gebruikte.
  • “Investeerders zullen afhaken als bedrijven niet voldoende uitgeven aan CO2 politiek” was de boodschap van Klaas Knot, de directeur van de Nederlandse Bank. Maar afgelopen maandag zei Knot op een persconferentie niets over het feit, dat zijn eigen beleid een groeiende oorzaak is van stijgende energielasten voor burgers en bedrijfsleven via CO2-beprijzing. Is Klaas Knot wel eerlijk over de lastenverdeling van klimaatdoelen vraagt wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker zich af?

Desk: wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker, jurist/journalist Sietske Bergsma en wetenschapsjournalist Marcel Crok
Presentatie: Anne Willemsen

Bekijk de fragmenten ook los terug

Relevante achtergrondinformatie en bronnen