‘Boekverbod op bestseller’ Mattias Desmet

‘Boekverbod op bestseller’
Een nieuwe aflevering met een vriend van de show: Mattias Desmet. In aflevering #31 waren we bij Mattias op bezoek in België. Dit keer schuift Mattias bij ons aan in de studio. Mattias is professor klinische psychologie en schreef het boek ‘De Psychologie Van Het Totalitarisme’. In zijn boek beschrijft Mattias de psychologie achter massavorming wat kan leiden tot totalitarisme. In aflevering #31 bespraken we hoe de coronacrisis een stuitend voorbeeld is van dit fenomeen

Zijn boek werd (grotendeels) verboden als lesmateriaal op de Universiteit van Gent, waar Mattias les geeft. Ook werd Mattias gedeeltelijk uit zijn functie ontheven als leraar van het vak cultuur- en maatschappijkritiek. Een vak waarbinnen blijkbaar alleen plek is voor getolereerde kritiek; ironisch, maar ook treurig. In de podcast gaat Mattias in op alle commotie. Ook legt Mattias uit hoe hij rustig weet te blijven onder de situatie en hoe hij zijn waarheid blijft spreken.

Verderop in de aflevering duiken Jorn en Mattias dieper in het waarheidsvinden en wat daarbinnen de rol van het rationeel denken en de gevoelswereld is. Ook de rol van het ego en opgroeien met ideaalbeelden komen aan bod. Ideaalbeelden leiden volgens Mattias tot vervreemding van onszelf waarna er eenzaamheid ontstaat. ‘Die eenzaamheid ligt aan de basis van massavorming’, aldus Mattias. Het oprechte spreken is volgens Mattias de oplossing voor deze vervreemding. Als weg naar onszelf en daardoor ook de ander: echte verbinding.

Een open en eerlijk gesprek welke tegelijkertijd behoorlijk de diepte in gaat. Om in termen van de aflevering te blijven: een gesprek dat enorm bij ons resoneert. We hopen dat dit ook voor jullie geldt en horen graag wat jullie van de aflevering vonden. Veel kijk- en luisterplezier!