Code Neurenberg richtsnoer politiek; Armoede; Kaag volksgevaarlijk

Een 85 jarige Holocaust overlever uit New York sprak tijdens de viering van het 75 jarige Neurenberg jubileum en zette de discussie rondom drang en dwang weer op scherp. Gisteren vond het koopkracht debat plaats over de toenemende inflatie, maar Sigrid Kaag liet vanochtend al weten dat er dit jaar niet gerekend moet worden op steun. Dinsdagmiddag was €1 minder dan $1 waard en dat gaat de portemonnee van consumenten die al geplaagd worden door een extreme koopkrachtdaling, nog harder raken, verwachten economen. Dat en meer in blckbx today.

Woensdag 24 augustus 2022

In de uitzending van vanavond onder andere:

  • Afgelopen weekend werd in het Duitse Neurenberg de 75ste jubileum gevierd van de Code van Neurenberg die na de tweede wereldoorlog in het leven is geroepen als medische ethische code tegen het gedongen toedienen van medicatie en het uitvoeren van experimenten op mensen. Een 85 jarige Holocaust overlever uit New York sprak daar en zette de discussie rondom drang en dwang weer op scherp. Advocaat Meike Terhorst is vandaag in de studio om dit toe te lichten.
  • Gisteren vond het koopkracht debat plaats over de toenemende inflatie, maar Sigrid Kaag liet vanochtend al weten dat er dit jaar niet gerekend moet worden op steun. Maar komt er überhaupt wel steun nadat ze onlangs in Brussel een verklaring tekende waarin EU lidstaten overeenkwamen terughoudend te zijn met financiële steun aan burgers en bedrijven?
  • Van inflatie naar het volgende onderwerp: de koopkracht. De koopkracht is inmiddels naar een historisch dieptepunt gezakt. Dinsdagmiddag was €1 minder dan $1 waard en dat gaat de portemonnee van consumenten die al geplaagd worden door een extreme koopkrachtdaling, nog harder raken, verwachten economen, zo ook bedrijfseconoom Paul Buitink die bij ons aan tafel staat.

Desk: advocaat Meike Terhorst, bedrijfseconoom Paul Buitink en redacteur David Boerstra