Kamer wil nieuwe berekening kosten levensonderhoud door CPB

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil dat het Centraal Planbureau (CPB) nog voor Prinsjesdag doorrekent hoe de kosten van het levensonderhoud zich ontwikkelen. Op initiatief van Kamerlid Pieter Omtzigt hebben zeventien fracties hiervoor een verzoek ingediend bij minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Omtzigt vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de hoge inflatie, volgens hem “de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”.

Kamer wil nieuwe berekening kosten levensonderhoud door CPB

Kamer wil nieuwe berekening kosten levensonderhoud door CPB© Copyright ANP 2022
Het CPB heeft in juni ook al uitgerekend hoe de prijzen die mensen moeten betalen zich ontwikkelen, maar die berekening is op een aantal punten alweer achterhaald. De ondertekenaars van het verzoek wijzen op de gasprijs, die in de berekening zeven keer zo hoog was geworden, maar inmiddels al ruim is vertienvoudigd. Ook stroom en boodschappen zijn veel duurder geworden dan voorzien. Omtzigt wil voor Prinsjesdag, als de begroting voor volgend jaar wordt vastgesteld, “de omvang van het probleem” duidelijk hebben.

“Dit is een ongekende ramp die op ons afkomt”, zegt Omtzigt. “Als je dit niet oplost, wordt de bestaansbodem onder mensen vandaan geschopt.” Hij vindt dat het kabinet te makkelijk zegt dat er weinig aan de kostenstijgingen gedaan kan worden, en betwijfelt of de omvang van de problemen die die stijgingen veroorzaken goed in beeld zijn.

“Het kabinet heeft niet gekeken of de maatregelen voldoende zijn om mensen boven het bestaansminimum te houden.” Hij vreest dat grote aantallen mensen hierdoor in de schulden zullen belanden, met stress en gevolgen voor de psychische gezondheid tot gevolg. “Er móét wat gebeuren.”

Omtzigts verzoek werd ondersteund door de voltallige oppositie en Pieter Grinwis van de ChristenUnie.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *