‘Overheden manipuleren burgers richting gewenst gedrag’

‘Overheden manipuleren burgers richting gewenst gedrag’ – Elze van Hamelen over cognitieve oorlogsvoering

Propaganda is van alle tijden, maar cognitieve oorlogsvoering gaat nog een stap verder. De NAVO is er al mee bezig, maar wat is het precies? En zetten overheden deze techniek ook in voor binnenlandse doeleinden? Journaliste Elze van Hamelen praat ons bij.

Voor de Andere Krant schreef Van Hamelen onlangs een intrigerend artikel over cognitieve oorlogsvoering. Hoewel er overlap is met klassieke propaganda en psychologische oorlogsvoering, gaat cognitieve oorlogsvoering veel verder. Met deze techniek probeert men namelijk het proces te beïnvloeden waarmee mensen tot inzichten, ideeën en overtuigingen komen. Op die manier sturen overheden burgers richting het gewenste gedrag. En dit gebeurt niet alleen om burgers in te zetten als wapen tegen een vijandelijke mogendheid. Ook voor binnenlandse doeleinden zetten overheden cognitieve oorlogsvoering in.

Van Hamelen legt aan redacteur Bas Reijnierse uit welke kennisdomeinen er ten grondslag liggen aan cognitieve oorlogsvoering en hoe de techniek wordt toegepast, in zowel de internationale als de Nederlandse context. Ook bespreken zij welke parallellen er zijn tussen de verschillende cognitieve strijdtonelen, zoals het conflict in Oekraïne en de informatieoorlog rondom corona.

Kijk ook naar blckbx today van woensdag 29 juni 2022, waarin huisarts Frank Roodenburg, gezondheidspsycholoog Huibrecht Boluijt en Bas Reijnierse het artikel van Van Hamelen bespreken. Ook maakten we een blckcheck over de NAVO en cognitieve oorlogsvoering.

Relevante achtergrondinformatie en bronnen