Vermogen tien rijksten tijdens de pandemie verdubbeld

Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is in de eerste twee jaar van de pandemie verdubbeld, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib in een rapport.

In dezelfde periode zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terechtgekomen. Een „dramatische stijging en pijnlijke trendbreuk met voorgaande jaren”, aldus de organisatie in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid.

Oxfam schat dat het vermogen van de tien rijkste mannen nu uitkomt op een totaal 1,5 biljoen (1.500 miljard) dollar. De organisatie baseert zich op de Forbes-lijst van miljardairs in 2021, met daarin onder meer Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (ex-topman Amazon), Bernard Arnault (Louis Vuitton Moët Hennesy), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) en Warren Buffet (topinvesteerder). Twee jaar geleden, toen de pandemie uitbrak, waren zij nog goed voor een gezamenlijk vermogen van 700 miljard dollar, stelt Oxfam.

Met name vrouwen en andere achtergestelde groepen zoals mensen van kleur en LHBTQIA+’ers zijn de dupe van de pandemie. Vrouwen en meisjes verloren in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten, becijferde Oxfam. Ook slonken hun kansen op een baan of scholing.

Ook in Nederland is het gat tussen de allerrijksten en de meerderheid van de bevolking groot, vindt Oxfam. „Het opgetelde vermogen van de 2.120 rijkste Nederlanders is groter dan dat van de tien miljoen armste”, stelt de organisatie.

Wie trekken aan touwtjes in de pandemie en in de WEF?