Waarom is Mark Rutte een psychopaat?

Advocaat strafrecht en TBS-expert Job Knoester nam maandag bij Vandaag Inside uitgebreid van de gelegenheid gebruik om rechtstreeks aan premier Mark Rutte uit te leggen waarom hij volgens hem een psychopaat is. Rutte kon dit niet waarderen.

Het meest opzienbarende moment van de uitzending, met als hoofdgast Mark Rutte, was ongetwijfeld het optreden van advocaat strafrecht en TBS-expert Job Knoester. Knoester, die vaker te zien is bij Vandaag Inside, uitte als enige echt forse kritiek op het beleid van Rutte als premier.

“Het zit hem ook in betrouwbaarheid,” zei Knoester, die eerst alle schandalen opsomde waar Rutte steeds ‘geen actieve herinnering aan had’. “Ik heb het eens op een rij gezet. In 2015 had je de Teeven-deal, geen actieve herinnering. In 2018 de dividendbelasting-memo, geen actieve herinnering. In 2019 bombardement op Irak, zeventig doden geen actieve herinnering, dividendbelasting-memo, bombardement in Irak, 2021 Omtzigt, sms’jes.”

Op dat moment probeerde Rutte hem te onderbreken maar Knoester ging onverdroten verder. “Dan zeg je elke keer ‘geen herinnering aan’, maar dan denk ik: of je liegt op die momenten óf je hebt echt geen herinnering en dan ben je niet in staat om premier van dit land te zijn.”

“Dan zou ik nu op ieder van die punten moeten ingaan,” reageerde Rutte. “Neem nou bijvoorbeeld Omtzigt, ik heb nooit gezegd ‘functie elders’.”

“Maar het gaat om het geheel,” wierp Knoester tegen. “Als je zo vaak zegt ‘ik weet het allemaal niet meer’, kan je je dan verplaatsen in de burger die dan denkt ‘daar staat onze premier’?”

‘Rutte psychopaat’

Even later kreeg Knoester van presentator Wilfred Genee ook de kans om een uitspraak die hij eerder deed toe te lichten, namelijk dat Mark Rutte een psychopaat zou zijn.

“Nou, dat kan ik heel goed uitleggen. Dat heeft te maken met dat wetenschappelijk onderzoek zegt dat er heel veel niet-criminele psychopaten zijn. Die zie je vooral terug in de top van het bedrijfsleven en in de top van de politiek. En eigenlijk heeft dat te maken met wat ik net zeg: als iemand zo vaak wegkomt met zoveel ellende, vergeet ook de toeslagenaffaire niet, en het glijdt allemaal zo makkelijk van je af. Bij Rutte zie je nooit dat hij ergens last van heeft.”

“Dat ga ik me niet laten aanleunen,” onderbrak de premier hem duidelijk geërgerd. “Dit glijdt niet makkelijk van me af. Wat jij hier nou zegt, is dat het mij niet raakt. En ik ga hier niet zitten vloeken. Maar dat is gewoon niet waar. Ik heb twee weken geleden met [het ouderpanel van de toeslagenaffaire] gezeten. Ik ga binnenkort weer met ze zitten. Dat zijn verschrikkelijke verhalen en die moeten we dus ook oplossen.”