Kamer wil nieuwe berekening kosten levensonderhoud door CPB

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil dat het Centraal Planbureau (CPB) nog voor Prinsjesdag doorrekent hoe de kosten van het levensonderhoud zich ontwikkelen. Op initiatief van Kamerlid Pieter Omtzigt hebben zeventien fracties hiervoor een verzoek ingediend bij minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Omtzigt vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de hoge inflatie, volgens hem “de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”.

Kamer wil nieuwe berekening kosten levensonderhoud door CPB

Kamer wil nieuwe berekening kosten levensonderhoud door CPB© Copyright ANP 2022
Het CPB heeft in juni ook al uitgerekend hoe de prijzen die mensen moeten betalen zich ontwikkelen, maar die berekening is op een aantal punten alweer achterhaald. De ondertekenaars van het verzoek wijzen op de gasprijs, die in de berekening zeven keer zo hoog was geworden, maar inmiddels al ruim is vertienvoudigd. Ook stroom en boodschappen zijn veel duurder geworden dan voorzien. Omtzigt wil voor Prinsjesdag, als de begroting voor volgend jaar wordt vastgesteld, “de omvang van het probleem” duidelijk hebben.

“Dit is een ongekende ramp die op ons afkomt”, zegt Omtzigt. “Als je dit niet oplost, wordt de bestaansbodem onder mensen vandaan geschopt.” Hij vindt dat het kabinet te makkelijk zegt dat er weinig aan de kostenstijgingen gedaan kan worden, en betwijfelt of de omvang van de problemen die die stijgingen veroorzaken goed in beeld zijn.

“Het kabinet heeft niet gekeken of de maatregelen voldoende zijn om mensen boven het bestaansminimum te houden.” Hij vreest dat grote aantallen mensen hierdoor in de schulden zullen belanden, met stress en gevolgen voor de psychische gezondheid tot gevolg. “Er móét wat gebeuren.”

Omtzigts verzoek werd ondersteund door de voltallige oppositie en Pieter Grinwis van de ChristenUnie.

5G maakt alles mogelijk! Maar wil je de GEEST wel uit de fles?

Voor dit gesprek is Jorn Luka uitgenodigd bij Sylvia Slegers, een actieve strijder op het gebied van 5G en straling.

Sinds de tijd van de mobiele telefoons doet ze onderzoek naar straling, naar 3G 4G 5G en 6G, naar straling met een focus op gezondheid van mens, dier en milieu en naar onze privacy met betrekking tot de uitgerolde technologieën. In 2019 startte ze ‘Actiegroep 5G, het Gooi zegt Nee’ en een jaar later begon ze als onderzoeksjournalist bij de Andere Krant. Sylvia is medeoprichter en bestuurslid van Stop5GNL en ze is aangesloten bij het WPEN-klankbord (Wetenschappelijk Platform Elektromagnetische velden Nederland).

We spraken met Sylvia over verschillende onderwerpen. Zo bespraken we wat straling nou eigenlijk voor invloed heeft op ons. Het verschil tussen 4 en 5G. Het gevaar van verschillende vormen van straling. De rol van 5G in agenda2030. Maar ook wat jij nu zelf kan doen om de risico’s en negatieve effecten van straling zo klein mogelijk te houden.

Vind je het interessant wat Sylvia doet en wil je meer weten, bezoek dan haar website: http://opnaareenstralendetoekomst.nl. Hier kun je ook haar boekje bestellen.

  • Gaat jouw gemeente dit toelaten?

  • Op naar een Social Credit Systeem?