Vertrouw op je weerstand-The Iceman

The Iceman

Wim Hof gaat in gesprek met programmamaker Flavio Pasquino in een autorit en deelt zijn kennis en opvattingen over macht, body- en mindcontrol en gezondheid. Uiteraard in het licht van de huidige coronacrisis die al deze aspecten op scherp zet. Wim is wereldberoemd en reist de hele aardkloot rond om zijn “ Wim Hof Method “ te verkondigen. Beroemdheden zoals actrice Gwyneth Palthrow nodigen hem uit in hun show (Netflix) en een Hollywood film is in de maak. Alles vanwege de bijzondere en baanbrekende filosofie en methodiek die vanuit de geestkracht het lichaam kan besturen, genezen en bewapenen. Wim werd beroemd als “ The Iceman “ omdat hij uren lang in een ijsbad kon zitten zonder dat zijn lichaamstemperatuur zakte. Hij verbrak allerlei uithoudingsrecords maar ook de wetenschap heeft hij aan zijn zijde. Het Radboud MC in Utrecht deed een neurologisch en immunologische studie met Wim en constateerde dat hij in staat bleek om injecties met bacteriën en virussen weg te ademen en er niet ziek of zwak van te worden. Op de vraag van Flavio hoe mensen zelf de kennis en ervaring van Wim kunnen toepassen, verwijst Wim naar zijn gratis app.

Meer info over de Wim Hof Methode vind je ook op;
www.wimhofmethod.com.

Toelichting 2044, 1984, Animal Farm en werkelijkheid!!

Peter Toonen houdt een interessante toelichting op het boek 1984, Animal Farm en het eerste hoofdstuk 2044, waarin Robert Bridgeman terugblikt op de wereld van 2021 en geïnspireerd op 1984. Hoe komen we er in en hoe komen we er uit? Vertrouw op je zelf, op je eigen weerstand, je creativiteit, vertrouw op je eigen geest en lichaam. Voorbeeld de Iceman en (KW Albert Einstein: Fantasie brengt je overal en hiermee kun je de 95% niet gebruikte vermogens ontwikkelen!). Mbv quantumfysica en jouw energiekracht kun je de werkelijkheid wijzigen!

 

Boekverslag 1984, G. Orwell
Boekverslag 1984, G. OrwellHet boek 1984 van George Orwell wordt vaak op de middelbare school gelezen voor het vak Engels. Zelfs meer dan 60 jaar na het verschijnen van 1984 wordt het boek nog veelvuldig gelezen. Hieruit blijkt wel dat het een mooi verhaal is, waarvan we zelfs in deze tijd nog iets kunnen leren.
Algemene gegevens
  • Titel: Nineteen Eighty-Four
  • Schrijver: George Orwell
  • Eerste publicatie: 1949
  • Aantal bladzijden: 326
  • Hoofdgenre: Politieke fantasie
Thema

Het thema van het boek is dictatuur. De hele wereld wordt door één persoon beheerst, er is geen vrijheid meer. Iedereen wordt te allen tijde geobserveerd.

Titelverklaring

De titel van dit boek is redelijk makkelijk te verklaren. De titel is namelijk het jaar waarin dit boek afspeelt, althans, het jaar dat Winston denkt dat het is. Dit valt op te maken uit de volgende passage: “In small clumsy letters he wrote: April 4th, 1984 (…) He did not know with any certainty that this was 1984. (…) He was fairly sure that his age was thirty-nine, and he believed that he had been born in 1944 or 1945.” (blz. 9). Dit jaartal is niet zonder reden gekozen. Hij boek werd namelijk voor een groot deel in 1948 geschreven en 1984 is hier ‘het omgekeerde’ van. Dit slaat ook op de wereld in beide jaartallen. De wereld in 1984 volgens het boek is namelijk het omgekeerde van de situatie in 1948.

Hoofdpersonen

Winston Smith is de hoofdpersoon in het boek. Zijn baan is het vervalsen van krantenartikelen voor het Ministerie van Waarheid. Dit werk doet hij voor de Partij, ook al is hij tegen de Partij. Zijn haat voor de Partij komt mede doordat hij op jonge leeftijd zijn ouders is verloren. Winston wantrouwt bijna iedereen en is voor alles op zijn hoede, maar op sommige momenten denkt hij niet goed na en doet hij dingen die hij beter niet had kunnen doen, zoals het huren van de kamer bij meneer Charrington. In de volgende passage ziet hij Julia op zijn werk, wanneer hij haar nog niet vertrouwt. Hij vertelt dat hij haar niet mag. “Winston had disliked her from the very first moment. (…) It was always the women, and above all the young ones, who were the most bigoted adherents of the Party, the swallowers of slogans, the amateur spies and the nosers-out of unorthodoxy. But this particular girl gave him the impression of being more dangerous than the most.” (blz. 12).

Julia wordt later de vriendin van Winston. Ook zij is tegen de Partij, dit uit ze met seks hebben, als een vorm van protest. Julia is erg strijdlustig en haar doel is om de Partij neer te halen. Hier heeft ze erg veel voor over. Als ze iets wilt bereiken dan gaat ze er helemaal voor. Ze moet en zal haar doel bereiken. Ze valt bijvoorbeeld expres, om ervoor te zorgen dat Winston een briefje krijgt waarop staat ‘I love you’. De volgende passage is na haar val de eerste conversatie tussen Julia en Winston. “’You’re hurt?’ he said. ‘It’s nothing. My arm. It’ll be all right in a second. She spoke as though her heart were fluttering. She has certainly turned very pale. ‘You haven’t broken anything?’ ‘No, I’m all right. It hurt for a moment, that’s all.’ (…) ‘It’s nothing,’ she repeated shortly. ‘I only gave my wrist a bit of a bang. Thanks, comrade’.” (blz. 112) Dit is het begin van hun relatie.

Plaats

Het verhaal speelt zich af in het fictieve land Oceania, in Londen, de hoofdstad van de provincie luchtstrook één (airstrip one). Dit is te lezen in de volgende zin: “This was London, chief city of Airstrip One, itself the third most populous of the provinces of Oceania.” (blz 5) Het land Oceania bestaat uit de huidige werelddelen Noord- en Zuid-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Enkele belangrijke ruimtes zijn: de kamer van Winston, de winkel van meneer Carrington en het ministerie van de liefde.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1984. De wereld is zoals George Orwell voorspelde in dit jaartal. Het boek is chronologisch, ook al wordt er soms vaag naar het verleden teruggekeken.

Korte samenvatting

Het land waarin Winston leeft, Oceania, wordt volledig beheerst door Big Brother en zijn Partij. Iedereen wordt in de gaten gehouden door middel van telescreens, die in (bijna) alle kamers hangen, en de Thoughtpolice. Winston is tegen de Partij en op zijn werk ontmoet hij Julia, die net als hij tegen is. Winston huurt een kamer waar, gek genoeg, geen telescreen hangt. Daar gaat hij vaak met Julia naartoe en heeft hij seks met haar. Winston ontmoet een man, O’Brien, die zegt dat hij net als Winston en Julia tegen de Partij is. Ze mogen een keer bij hem langs komen, waar blijkt dat hij bij de Brotherhood hoort. Dit is een organisatie tegen Big Brother. Winston krijgt een boek, geschreven door de leider van de Brotherhood, te leen. Winston en Julia beginnen het in hun kamer te lezen maar vallen allebei in slaap. Als ze wakker worden, zien ze dat er achter een gevallen schilderij een telescreen hangt. De Thoughtpolice komt ze halen. Winston wordt meegenomen naar een cel, waar hij O’Brien weer tegenkomt. Hij blijkt niet bij de Brotherhood, maar bij de Partij aangesloten te zijn. Winston wordt gemarteld en uiteindelijk naar kamer 101 gebracht. In die kamer bevindt zich hetgeen waar je het bangste voor bent. In het geval van Winston zijn dit ratten. Hij zegt dat ze het niet hem, maar Julia aan moeten doen. Daardoor wordt hij vrijgelaten. Als hij Julia later weer tegenkomt, vertellen ze elkaar dat ze in kamer 101 beiden hebben gezegd dat het de ander aangedaan moest worden. Eenmaal terug in de normale wereld doet Winston niet veel meer. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat hij toch van Big Brother houdt.

Interpretatie
Onderliggende boodschap

George Orwell wil met zijn boek de negatieve eigenschappen van totalitaire staten en dictatoren laten zien. Hij heeft het boek in 1949 uitgebracht. Met de tweede wereldoorlog net achter de rug en Stalin aan de macht was dit een onderwerp dat veel aan de orde kwam. Hij wilde met zijn boek laten zien wat er allemaal binnen een dictatuur gebeurt en dat mensen die in een dictatuur leven het vaak zelf niet eens goed doorhebben. Dit laat hij merken door de hoofdpersoon en anderen personen in het boek zich een negatieve mening te laten vormen over de dictatuur. Winston schrijft bijvoorbeeld het volgende in zijn dagboek: “DOWN WITH BIG BROTHER, DOWN WITH BIG BROTHER, DOWN WITH BIG BROTHER, DOWN WITH BIG BROTHER, DOWN WITH BIG BROTHER.” (blz 20). Maar als Winston aan het eind van het boek uit de cel komt, komt hij erachter dat hij Big Brother niet haat, maar van hem houdt. De schrijver wil hiermee laten zien dat een dictatuur een persoon alles kan laten geloven. Zelfs al was die persoon het eerst ergens totaal niet mee eens, een dictatuur is volgens de schrijver in staat om deze persoon het er wel mee eens te laten zijn.

Positieve en negatieve eigenschappen van Winston en Julia

Een positieve eigenschap van Winston is dat hij een doorzetter is. Als hij met zijn dagboek begint, denkt hij dat het toch niets uitmaakt of hij het nou schrijft of niet. “Whether he wrote DOWN WITH BIG BROTHER, or whether he refrained from writing it, made no difference. Whether he went on with the diary, or whether he did not go on with it, made no difference.” (blz 21). Maar toch besluit hij door te gaan met het dagboek. Hij besluit om zich te blijven verzetten tegen te Partij en de moed niet op te geven.

Een negatieve eigenschap van Winston is dat hij erg naïef is. Hij gelooft dat O’Brien bij de Brotherhood zit. Hij gelooft dat de man van wie hij een kamer huurt, gewoon een oude man is. In de volgende passage blijkt dat Winston de oude man ook helemaal nergens van verdenkt. Dit komt mede doordat de oude man net doet alsof hij het goed vindt dat hij de kamer huurt voor een relatie. “As he had foreseen, Mr Charrington had made no difficulty about letting the room. (…) Nor did he seem shocked or become offensively knowing when it was made clear that Winston wanted the room for the purpose of a love affair. Instead he looked into the middle distance and spoke in generalities, with so delicate an air as to give the impression that he had become partly invisible.” (blz. 144). Maar uiteindelijk blijken ze allebei bij de Partij te zitten, waardoor Winston en Julia gepakt worden.

Positief aan Julia is dat ze niet snel bang is en initiatief durft te nemen. Zij was bijvoorbeeld degene die het briefje schreef waarop stond ‘I love you’. Julia nam de leiding in het maken van afspraken, zoals in de volgende passage te lezen is. “’Can you hear me?’ ‘Yes.’ ‘Can you get sunday afternoon off?’ ‘Yes.’ ‘Then listen carefully. You’ll have to remember this. Go to Paddington Station ——.’ With a sort of military precision that astonished him, she outlined the route that he was to follow.” (blz. 121) Julia probeert Winston ook te overtuigen om wat rebelser te zijn. Dit lukt haar voor een groot deel, maar uiteindelijk is het te ver gegaan, waardoor ze gearresteerd zijn.

Een negatieve eigenschap van Julia is dat ze zich eigenlijk niet interesseert in politiek of hoe de wereld waarin ze leeft nou precies in elkaar zit. Ze weet niet eens goed tegen wat ze strijdt en wat ze wil bereiken met haar protesten. Ook als Winston haar uit het boek van de Brotherhood gaat voorlezen, valt ze in slaap. Het kan haar totaal niets schelen. “Winston became aware of silence, as one becomes aware of a new sound. It seemed to him that Julia had been very still for some time past. (…) ‘Julia.’ No answer. ‘Julia, are you awake?’ No answer. She was asleep. He shut the book, put it carefully on the floor, lay down and pulled the coverlet over both of them.” (blz. 226).

Belangrijkste gebeurtenis

Het moment dat Winston Julia de eerste keer ontmoet is de belangrijkste gebeurtenis in het boek. Eigenlijk kan je het niet echt ontmoeten noemen, want ze zien elkaar alleen maar. Toch is het heel belangrijk want hij heeft meteen een bepaald gevoel bij haar. Deze gebeurtenis verandert zijn hele leven. Als hij Julia niet zou hebben ontmoet zou Winston waarschijnlijk niet, of in mindere mate, in de problemen zijn gekomen.

Einde boek

Aan het einde van het boek komt Winston uit de cel. Hij doet niet veel meer, hij schaakt vooral veel in een café. Hij heeft nog een ontmoeting gehad met Julia. Ze hebben aan elkaar verteld dat ze elkaar allebei hadden verraden. Als Winston in het café zit denkt hij aan vroeger. Hij komt tot de conclusie dat hij van Big Brother houdt. Het heeft hem 40 jaar gekost, maar nu wist hij het echt zeker. Ik vind dit een erg onverwachts einde, ook al is het voor een deel erg onbegrijpelijk. Het laat namelijk erg goed zien wat een dictatuur voor invloed op een persoon kan hebben. Hij heeft 40 jaar gestreden tegen Big Brother. Dan wordt hij opgepakt en is het ineens allemaal goed. Zijn haat voor Big Brother is helemaal verdwenen. Dit had ik zelf niet verwacht. Ik had gedacht dat zijn haat voor Big Brother voor altijd zou blijven. Zelf had ik het einde completer en romantischer gevonden als hij uiteindelijk nog met Julia samen zou leven. Dan zou het plaatje helemaal perfect zijn en zou Winston van het leven kunnen genieten, samen met Julia. Met het huidige einde verwacht ik niet dat hij en Julia elkaar ooit nog zullen ontmoeten.

Eigen mening

Het boek is erg realistisch doordat veel plaatsen en personen in het boek zeer gedetailleerd beschreven zijn. Als hij de kamer die hij gaat huren voor het eerst ziet, wordt deze met veel details beschreven. Dit vind ik erg boeiend, omdat het op deze manier net lijkt alsof je zelf in het verhaal zit. Ik zag zelf heel goed voor me hoe de kamer eruit zou zien. Een ander aspect van het boek dat het verhaal realistisch maakt vind ik dat er goed over het verhaal en over de situatie is nagedacht door de schrijver. De standpunten van de Partij zijn weloverwogen verzonnen. De drie standpunten van de partij luiden: “War is peace, freedom is slavery and ignorance is strength.” (blz 29). Deze drie standpunten vormen de rode draad door het hele boek.

 

Boekverslag Animal Farm van George Orwell

Betekenis

Vlag van de Republiek der Dieren
Het boek is een allegorie over de gebeurtenissen na de revolutie in de Sovjet-Unie, en in het bijzonder de opkomst van het stalinisme. Veel van de karakters in het boek zijn identificeerbaar als historische figuren. Napoleon en Sneeuwbal zijn directe vertegenwoordiging van respectievelijk Jozef Stalin en Leon Trotski. Orwell maakt dit in het geval van Napoleon expliciet, die hij in één van zijn brieven direct met Stalin verbindt. Hun meningsverschil over de richting die het landbouwbedrijf zou moeten opgaan moet het ideologische meningsverschil tussen Trotski en Stalin vertegenwoordigen. Boxer, het ooit loyale trekpaard, beeldt het slecht opgeleide en ongeschoolde proletariaat af. Boxer en een ezel, Benjamin, worden gemanipuleerd door de overredende argumenten van de varkens, maar ze slagen er niet in om de vruchten van de ‘revolutie’ te oogsten. Volgens sommige literatuurkenners kunnen tussen Boxer en Aleksei Stachanov vergelijkingen getrokken worden. In het boek komen ook 4 varkens voor, die zich tegen het beleid van Napoleon verzetten. Later wordt de Boerderij aangevallen door de boeren uit de omgeving, onder leiding van Mr. Jones. Deze zouden Nazi-Duitsland, Finland en andere bondgenoten van Duitsland moeten voorstellen.

Personages
Varkens
• Old Major – het oudste varken dat droomde over de revolutie die zou komen, en het zelf niet meemaakte: Karl Marx of Vladimir Lenin

  • Napoleon – het varken dat de leider van de Dierlijke Opstand van Animal Farm wordt. Zijn handelingen zijn gebaseerd op de acties van Jozef Stalin. Hij gebruikt zijn militairen (in het boek negen honden) om zijn macht te cementeren door angst te zaaien. In de Franse uitgave werd Napoleon hernoemd naar César.
    • Snowball – het varken dat met Napoleon in machtsstrijd verwikkeld raakt. Snowball is een hartstochtelijk intellectueel en wint gemakkelijk de loyaliteit van de meeste dieren. Snowball is een verbeelding van Leon Trotski.
    • Squealer – een varken dat door middel van propaganda alles wat Napoleon doet goedpraat. Hij staat voor alle propaganda die Stalin gebruikte om zijn acties goed te praten: Vjatsjeslav Molotov en/of de krant PravdaMensen
    • Mr. Jones – de oorspronkelijke eigenaar van de boerderij: Tsaar Nicolaas II
    • Mr. Frederick – de eigenaar van de boerderij ‘Pinchfield’, een welvarende boerderij in de buurt van de boerderij: Adolf Hitler en/of de NSDAP.
    • Mr Pilkington – de eigenaar van de boerderij ‘Foxwood’, een boerderij waar veel onkruid groeit. Hij vertegenwoordigt de westerse grootmachten zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

    Paarden
    • Boxer – misschien één van de populairdere karakters. Boxer is het voorbeeld van de werkende klasse: loyaal en sterk. Zijn belangrijkste gebrek was zijn blind vertrouwen in de leiders en het onvermogen om corruptie in te zien. Boxer speelde een reusachtige rol in het samenhouden van Animal Farm. Uiteindelijk sterft hij. Dit dient om te tonen hoe ver de varkens bereid waren te gaan in hun onderdrukking van de werkende klasse: Aleksei Stachanov.

  • Clover – de beste vriendin van Boxer. Ze is geschokt over de wrede gebeurtenissen die later in het boek passeren, en keurt het beleid van Napoleon ook af, ook al komt ze hier niet voor uit.
    • Mollie – een erg ijdel paard, wat graag lintjes draagt en suikerklontjes eet. Ze wordt ook graag verwend door mensen. Mollie is een vertegenwoordiging van de bourgeoisie en de adel.Overige dieren
    • Benjamin – een ezel die cynisch was over de revolutie. Hij kan net zo goed lezen als de varkens, en is nooit enthousiast. Als de varkens zich steeds ijdeler en corrupter gaan gedragen, ziet hij dit wel maar zegt hij er niets over. Benjamin is een vertegenwoordiging van de oude generatie tijdens de Russische Revolutie. Een andere mogelijkheid is dat Benjamin George Orwell zelf vertegenwoordigt.
    • De Jachthonden – degenen die de dieren in bedwang houden: de NKVD, geheime politie van Stalin, ook vaak vergeleken met de KGB.
    • De Schapen – representeren het proletariaat. Ze worden gemanipuleerd door de varkens om Napoleon te steunen. Ze zijn bijna niet in staat om te denken, maar steunen Napoleon sowieso. Ze worden het zinnetje “Vier benen goed, twee benen slecht.” aangeleerd, wat ze constant roepen. Op het einde van het boek, wanneer de varkens op twee benen beginnen te lopen, wordt de schapen aangeleerd om niet meer te roepen “Four legs good, two legs bad.” maar “Four legs good, two legs better.”, zo steunen zij zonder dat ze het zelf weten alsnog Napoleon.
    • De Koeien – representeren ook het proletariaat. Hun melk is een luxeproduct wat telkens door de varkens in beslag wordt genomen, en niet met de rest van de dieren wordt gedeeld.
    • Moses de Raaf – een oude vogel die vaak de boerderij bezoekt, meestal om te vertellen over de ‘Suikersnoepberg’. Volgens hem gaan alle dieren als ze dood gaan naar deze berg, maar alleen als ze hard hebben gewerkt. Moses is een vertegenwoordiging van religie, en voornamelijk van de Russisch-orthodoxe Kerk. Tijdens de rebellie van de dieren wordt hij verbannen, maar later in het boek mag hij terugkomen om de dieren ervan te overtuigen dat ze harder moeten werken.

    Samenvatting:
    Hoofdstuk I
    Mr. Jones is een boer die zijn dieren verwaarloost. Hij is altijd dronken en behandeld zijn dieren heel erg slecht. Old Major en varken van de boerderij houdt een speech waarin hij de mensen de schuld geeft van alle slechte omstandigheden. Hij stimuleert de dieren tot een revolutie door te zeggen: ‘Alle dieren zijn gelijk’.
    Hoofdstuk II
    Na Old Major zijn dood leggen Napoleon en Snowball (twee andere varkens van de boerderij) en Squaler (een propagandist) het Animalisme uit aan de anderen dieren op de boerderij.
    De Revolutie vindt dan snel plaats omdat de boer zijn dieren heel erg verwaarloost.
    Na de revolutie bedenken de varkens de zeven regels> The 7 commandments.
    Die regels zijn de principes van het Animalisme
    Hoofdstuk III
    Het leven op de boerderij wordt beter, maar al gauw gaan de varkens meer eisen stellen. Zo krijgen zij de beste producten om te eten ( melk en eieren) omdat ze zoveel moeten nadenken dat ze dat nodig hebben.
    Hoofdstuk IV
    Mr. Jones en een paar boeren uit de omgeving proberen om de boerderij terug te krijgen. Ze vallen aan maar worden verslagen door de dieren. Vooral Boxer, het paard, en Snowball vechten hard.
    Hoofdstuk V
    Mollie een merrie ven de boerderij loopt over naar de mensen want ze vindt het nieuwe leven maar niks. Ze wil graag suiker eten en lintje sin haar manen, maar dat mag niet volgens de regels. Napoleon en Snowball hebben vaak ruzie. Ze zijn het nooit eens met elkaar. Zo hebben ze ook ruzie over de windmolen. Uiteindelijk laat Napoleon Snowball wegjagen door zijn honden die een soort geheime politie vormen. Napoleon heeft ze in het geheim opgevoed en nu luisteren ze alleen naar hem. Napoleon verbiedt nu ook de bijeenkomsten op zondag en de debatten. Hij gaat nu gewoon beslissen buiten de anderen om.
    Hoofdstuk VI
    Op een geven moment hebben de dieren dingen nodig die de dieren niet zelf kunnen maken. Daarom gaat Napoleon onderhandelen met mensen om die dingen toch te krijgen. Dat is wel tegen de wet in, maar Napoleon lijkt zich daar niet veel van aan te trekken.
    De varkens overtreden nog meer wetten. Ze slapen bijvoorbeeld in bedden, maar Squaler praat het altijd goed.
    Als de windmolen kapot wordt gemaakt geeft Napoleon Snowball de schuld.
    Hoofdstuk VII
    Het systeem van Animalisme loopt verkeerd. Er is veel te weinig eten en de varkens zijn zo corrupt als het maar kan. Sommige dieren die onder de druk fouten hebben gemaakt worden zonder pardon afgemaakt waar iedereen bijstaat. De moorden maken grootte indruk op de ander dieren, maar ze zijn ook heel erg teleurgesteld.
    Napoleon verbiedt dan ook nog het zingen van het favoriete liedje van de dieren> Beast of England.
    Hoofdstuk VIII
    Napoleon wordt steeds zelfzuchtiger. Zo krijgt hij een gedicht en een schilderij. Hij was in overleg met mr. Frederick over het timmerhout dat nog op de boerderij lag, maar Frederick belazert de boel en ze vallen de boerderij aan. De mensen worden verslagen, maar de windmolen is weer kapot gemaakt.
    Ondertussen overtreedt Napoleon steeds meer wetten. Hij drinkt alcohol, draagt kleren verandert de wetten naar zijn hand en hij en de ander varkens mogen meer dan de andere dieren
    Hoofdstuk IX
    De varkens veranderen het verleden door te zeggen dat Snowball helemaal niet voor het Animalisme was maar voor de mensen. Moses een raaf komt terug op de boerderij. Hij vertegenwoordigt het geloof en vertelt de dieren opnieuw over Sugarcandy mountain. Dat moet de hemel voorstellen. De varkens belazeren de dieren nogmaals als ze zeggen dat Boxer naar het ziekenhuis wordt gebracht en niet naar de slagerij.
    Hoofdstuk X
    Jaren later weten de dieren niet meer of ze er nou op vooruit zijn gegaan of niet, maar ze denken nog steeds dat het ooit beter gaat worden. De varkens lopen inmiddels gewoon op twee benen en leven eigenlijk gewoon als mensen. Ze veranderen de zeven regels in 1 regel:
    Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk.

Oversterfte agv vaccins verzwegen?

Samenvatting van het artikel

Al een tijd is er iets bijzonders aan de gang met de oversterfte. De gemelde 850 extra doden in week 45 door het CBS zorgde voor het eerst echte belangstelling in de media. Maar onterecht werd het toegeschreven aan Covid-19. Intensief onderzoek naar een verklaring is urgent nodig. MdH ism Anton Teunissen (Virusvaria). Kijk ook naar Eric Boomsma op Cafe Weltschmerz.

Al sinds de zomer aan de gang

Cijferfanatici (zoals ik er één van ben) houden al een tijd de opmerkelijke ontwikkelingen van de oversterfte in de gaten in het verloop van dit jaar. De oversterfte is het aantal doden dat er in één week meer valt dan volgens de prognoses van de landelijke statistische organisaties (zoals in Nederland het CBS). Natuurlijk fluctueren de cijfers per week, maar dan bewegen ze zich doorgaans rondom de verwachte cijfers. Maar als de cijfers boven een bepaalde grens uitkomen, dan wordt dat als een belangrijk signaal gezien en een verklaring gezocht.

Zo was er vorig jaar half augustus ineens oversterfte. Die hing samen met de hittegolf en dan is er vaak sprake van een oversterfte.

Na een periode van oversterfte wegens een griepepidemie (zoals in 2018) volgt er vaak een periode van ondersterfte. Het overlijden is door de epidemie als het ware vervroegd.

Dit jaar was het opmerkelijk dat in veel landen al sinds begin van de zomer de echte sterfte vrijwel elke week duidelijk boven de verwachte sterfte lag. Maar doorgaans kwam het niet boven de grens die wordt aangemerkt als “oversterfte”.  (Binnen een bepaalde marge wordt het aan toeval toegeschreven).

Op 30 september hebben Anton en ik hier al een artikel aan gewijd met de titel “Over zomersterfte en uitgestelde zorg”. We signaleerden die oversterfte vanaf juni (net zoals in menig ander land), maar trokken geen conclusies over de oorzaak. Het direct overlijden aan Covid-19 was het in ieder geval niet, zoals in het artikel werd aangetoond.

Ondanks het feit dat die oversterfte in veel landen te zien was en ook door andere mensen werd gesignaleerd, was er in de traditionele media geen aandacht voor. De Spaanse Jose Gefaell heeft een speciale dropbox gemaakt, waarin de oversterfte te zien is in een groot aantal landen.

Dit is zijn plaatje van Nederland

850 in een week meer Lees meer